Kto nie uwielbia szarlotek z budyniem ...Przepis pochodzi z mojego zeszytu....
2 budynie waniliowe
1 kg jabłek
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
2 żółtka
1 całej jajko
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany 18 %
3 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę zagnieść z margaryną, żółtkami, jajkiem i cukrem pudrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować wyłożyć na blaszkę.A drugą do zamrażalnika.Na cieście ułożyć jabłka pokrojone w ósemkę. Ugotować budynie . Gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch, zetrzeć 2 część ciasta. Piec 45 minut 180-200C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz