Kto nie uwielbia szarlotek z budyniem ...Przepis pochodzi z mojego zeszytu....
2 budynie waniliowe
 1 kg jabłek 
 3 szklanki mąki pszennej
 1 kostka margaryny
 2 żółtka
 1 całej jajko
 3/4 szklanki cukru pudru
 2 łyżki śmietany 18 %
 3 szklanki mleka
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę  zagnieść z margaryną, żółtkami, jajkiem i cukrem pudrem, śmietaną i  proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części. Jedną część  rozwałkować wyłożyć na blaszkę.A drugą do zamrażalnika.Na cieście ułożyć  jabłka pokrojone w ósemkę. Ugotować budynie . Gorący budyń wylać na  jabłka. Na wierzch, zetrzeć 2 część ciasta. Piec 45 minut  180-200C.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz