środa, 21 września 2011

Rafeallo

  Śnieżne Rafaelo delikatne puszyste i śmietankowe. Przepis z mojego zeszytu oj kiedyś były jeszcze zeszyty, teraz też są ale mamy drukarki i już nie trzeba przepisywać jednak w zeszytach jest coś niezwykłego :))

 Składniki: 
 
Biszkopt:  
7 jajek  
1 1/2 szklanki mąki pszennej  
1 szklanka cukru  
2 łyżeczki proszku do pieczenia  
2 łyżeczki octu  

Masa: 
1/2 l śmietany kremówki 30%  
2 białe czekolady  
4 łyżki kokosu  
pół pokruszonego biszkoptu  

Masa śmietankowa:  
1/2 l śmietany kremówki 30 % 
1 łyżka cukru 
cukier waniliowy
kokos  
3 łyżeczki żelatyny albo 3 śmietan fix

Biszkopt:
Rozbić jajka do żółtek dodać ocet i proszek wymieszać.Z białek ubić pianę dodać cukier masę jajeczną a na koniec mąkę.
Po wystudzeniu przekroić biszkopt. Połowę biszkoptu pokruszyć.
Masa:
śmietanę( z lodówki ) zagotować dodać czekolady i kokos , oraz pół biszkoptu mieszać do uzyskania jednoliterowej masy.
Wyłożyć na biszkopt zaczekać aż do wystygnięcia.
Masa śmietankowa:
Śmietanę ubić dodać cukier i cukier waniliowy, żelatynę rozpuszczoną w wrzątku. wyłożyć na masę i posypać kokosem. Włożyć do lodówki ciasto jest pyszne na następny dzień  



 

1 komentarz:

  1. znam kogoś kto byłby zachwycony taką kokosową słodkością.. :-)

    OdpowiedzUsuń