Śnieżne Rafaelo delikatne puszyste i śmietankowe. Przepis z mojego zeszytu oj kiedyś były jeszcze zeszyty, teraz też są ale mamy drukarki i już nie trzeba przepisywać jednak w zeszytach jest coś niezwykłego :))
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
Masa:
1/2 l śmietany kremówki 30%
2 białe czekolady
4 łyżki kokosu
pół pokruszonego biszkoptu
Masa śmietankowa:
1/2 l śmietany kremówki 30 %
1 łyżka cukru
cukier waniliowy
kokos
3 łyżeczki żelatyny albo 3 śmietan fix
Biszkopt:
Rozbić jajka do żółtek dodać ocet i proszek wymieszać.Z białek ubić pianę dodać cukier masę jajeczną a na koniec mąkę.
Po wystudzeniu przekroić biszkopt. Połowę biszkoptu pokruszyć.
Masa:
śmietanę( z lodówki ) zagotować dodać czekolady i kokos , oraz pół biszkoptu mieszać do uzyskania jednoliterowej masy.
Wyłożyć na biszkopt zaczekać aż do wystygnięcia.
Masa śmietankowa:
Śmietanę ubić dodać cukier i cukier waniliowy, żelatynę rozpuszczoną w wrzątku. wyłożyć na masę i posypać kokosem. Włożyć do lodówki ciasto jest pyszne na następny dzień
Rozbić jajka do żółtek dodać ocet i proszek wymieszać.Z białek ubić pianę dodać cukier masę jajeczną a na koniec mąkę.
Po wystudzeniu przekroić biszkopt. Połowę biszkoptu pokruszyć.
Masa:
śmietanę( z lodówki ) zagotować dodać czekolady i kokos , oraz pół biszkoptu mieszać do uzyskania jednoliterowej masy.
Wyłożyć na biszkopt zaczekać aż do wystygnięcia.
Masa śmietankowa:
Śmietanę ubić dodać cukier i cukier waniliowy, żelatynę rozpuszczoną w wrzątku. wyłożyć na masę i posypać kokosem. Włożyć do lodówki ciasto jest pyszne na następny dzień
znam kogoś kto byłby zachwycony taką kokosową słodkością.. :-)
OdpowiedzUsuń