Serniczek bardzo przypadł nam do smaku jest z nutka cynamonu i ta masa serowa. Miękka i delikatna och następny sernik dołączył do naszych ulubionych...... nie robiłam polewy ale przepis na sernik podaję za sercezczekolady Każdy ma swój przepis na ulubiony sernik .....
Składniki:
Spód:
240 g herbatników w czekoladzie (z braku innych użyłam Krakuski, najlepiej sprawdzają się Digestive)
100 g masła
0,5 łyżeczki cynamonu
Masło rozpuścić. Ciastka pokruszyć bardzo drobno, wymieszać z cynamonem. Następnie do ciastek dodać roztopione masło i wymieszać bardzo dokładnie. Uzyskaną masę przełożyć na wyłożoną papierem tortownicę (30 cm taka była moja ) i dokładnie docisnąć. Uzyskany w ten sposób spód schłodzić w lodówce.
Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
1/4 szklanki cukru
4 jajka
0,5 szklanki śmietany 30%
1 puszka kajmaku Gostyń masa gotowa słodzona
1 budyń karmelowy dałam śmietankowy
Ser ubić z cukrem, następnie dodawać stopniowo jajka, śmietanę, kajmak i budyń. Gdy masa będzie gładka przełożyć ją na schłodzony spód. Piec ok godziny minut w temp. 180'C
Gotowy dokładnie schłodzić.
Polewa:
4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
60g masła
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę namoczyć w małej ilości wody.
Pozostałe składniki zagotować na wolnym ogniu.
Namoczoną żelatynę lekko ogrzać aby się rozpuściła i dodać do gorącej polewy. NIE GOTOWAĆ.
ale ciacho .. :)
OdpowiedzUsuńwyśmienite, gdy skonsumowałem kawałek tego ciasta poczułem rozpływającą się w ustach rozkosz i chęć na więcej :-) A co mnie urzekło najbardziej...? ten posmak dokładnie jak cukierki Werther's Original WSPANIAŁE!!!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i prosze o więcej przepisów takich smakołyków PYCHA :-)
Uleńko pycha... Sernik znikł w ciągu jednego dnia:)
OdpowiedzUsuńPrzepis wzieła moja koleżanka i siostra...:)
Zamiast polewy posypałam ciacho
cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem,
oczywiście tyle co startym :)
I piekłam go o wiele dłużej.
Przyczyna piekarnik :P
Serniczek przyciągał wzrok - kusił zapachem...
Iwona 11950