poniedziałek, 5 września 2011

Pasticcio

Pyszne danie, cynamon w nim jest nie zastąpiony, zmienia świetnie smak mięsa.Polecam przepis zaczerpnęłam od kasiaaaa24, tylko zmniejszyłam składniki.
 
300 g wieprzowego mięsa mielonego
300 g makaronu penne
1 duża cebula
1.5marchewki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 szczypta pieprzu cayenne
sól,pieprz
oliwa z oliwek
150 g sera żółtego
1 pełna łyżeczka cynamonu (najważniejszy składnik, którego nie należy pomijać, bo nadaje cały smak potrawie!!!)

Na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę i dodajemy utartą na średnich oczkach marchewkę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, solimy, pieprzymy i wsypujemy połowę cynamonu. Dodajemy 3 łyżki wody i dusimy kilka minut. Na patelni podsmażamy zmielone mięso na oliwie, solimy i pieprzymy. Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy do marchewki, dodajemy koncentrat pomidorowy, resztę cynamonu i dusimy wszystko razem ok. 5 minut. Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie al dente. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy połowę makaronu, na nim układamy farsz i przykrywamy makaronem. Posypujemy startym żółtym serem.Zapiekamy w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.  
 

 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz