wtorek, 6 września 2011

Bagietka :)

Bagietki a raczej bagietka jedna zniknęła jeszcze ciepła i nie dała się sfotografować:) przepis bajaderki polecam gorąco :))

Składniki
 
1 szklanka mleka
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
1 szklanka wody w pokojowej temperaturze
1/4 kostki drożdży
2 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej
czysta woda w butelce ze spryskiwaczem

Mleko zagotować, dodać masłu i cukier i wymieszać aż masło się rozpuści. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić, około 10 minut. Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sol i 1 szklankę mąki - wymieszać drewniana łyżką aż mąka zostanie wchłonięta. Ciągle mieszając dodać resztę mąki po 1 szklance (jeżeli będzie konieczne, można dodać dodatkowe 1/2 szklanki maki) i bardzo energicznie mieszać (ja robiłam to mikserem) aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto będzie bardzo miękkie i lekko lepiące - takie ma być. Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, szczelnie przykryć folia plastikowa i zostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoja objętość). Bardzo ostrożnie, aby ciasto nie siadło za bardzo przełożyć je na stolnice, przekroić wzdłuż na 2 części i delikatnie uformować bagietki długości około 40 cm, przenieść na natłuszczona blachę i zostawić aż się lekko napuszy, około 30 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 260 C. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia, spryskać piekarnik woda (8-10 psiknięć, ta gorąca para w piekarniku tworzy te piękną skórkę), włożyć blachę i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec aż będą bardzo rumiane i lekko "postukane" będą brzmiały jak puste.
Miały być dwie to znaczy były dwie ale jedna zniknęła bardzo szybkoooo :)

 

3 komentarze:

  1. Super. A da się zrobić taką cieńszą wersję?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak oczywiście nie ma z tym problemu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojjjjj Uleńko :)
    Zrobiłam je i są .... -są niesamowite takie idealne :]

    11060

    OdpowiedzUsuń