środa, 7 września 2011

Rogale maślane

Przepis pochodzi z cincin.cc i jest to przepis bajaderki Zachwyciły mnie urzekły i pozostały ze mną... :))Czy można wyobraźić sobie coś lepszego  w tak deszczowy dzień  jak rogalki i kawka ...

Składniki:
4 1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki soli

10 dag drożdży

3 duże jajka

3 - 4 łyżki roztopionego masła

Ja użyłam dżemu wiśniowego



Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać troszkę mąki i cukru. Mleko podgrzać, aż będzie letnie i 1/4 szklanki zalać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić aż zaczyn zacznie się podnosić. Resztę (3/4 szklanki) mleka zagotować i dodać do niego masło i cukier. Odstawić aż lekko wystygnie. Teraz wsypać mąkę,sól dodać rozczyn, jajka i wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnice i wyrabiać dobre kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godziny, aż podwoi swoja objętość. Podzielić ciasto na 3 części, z każdej wywałkować kolo o średnicy 22cm. Posmarować roztopionym masłem, podzielić na 8 trójkątów i zwijać rogaliki, układać na wysmarowanej blasze. Posmarować masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Piec 8 - 10 minut w temperaturze 200 st.C, wyjąc z piekarnika i jeszcze gorące ponownie posmarować masłem. Zostawić do wystygnięcia.





1 komentarz: