Składniki :
100g masła lub margaryny
175g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
275g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g roztopionej białej czekolady
125 ml lekko podgrzanego mleka
Rozgrzej piekarnik do 170 C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do misy miksera włóż masło i cukier, i  ucieraj aż uzyskasz białą, puszystą masę. Następnie, cały czas  ucierając, dodawaj po jednym jajku . 
W czasie kiedy mikser uciera, podgrzej mleko i odstaw na bok. W mikrofalówce rozpuść czekoladę i odstaw na bok. 
Do  masy maślano - jajecznej delikatnie wmieszaj mąkę, proszek. Następnie  wmieszaj rozpuszczoną białą czekoladę oraz mleko. Łyżką przełóż ciasto  do papilotek. Piecz około 20-25 min aż babeczki ładnie wyrosną i  delikatnie zarumienią się z wierzchu. Przed wyjęciem z piekarnika  sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Przełóż na kratkę  do wystudzenia.Udekoruj według uznania.Wyszło 12 sztuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz