wtorek, 20 września 2011

Mufinki z białą czekoladą

Na poprawę humorku , bo pogoda nas nie rozpieszcza :))  Przepis znalazłam na blogu u   cukierenka. Polecam są puszyste mięciutkie i delikatne w smaku jak puch.... bardzo ładnie wyrastają :))

 Składniki :
100g masła lub margaryny
175g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
275g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g roztopionej białej czekolady
125 ml lekko podgrzanego mleka

Rozgrzej piekarnik do 170 C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do misy miksera włóż masło i cukier, i ucieraj aż uzyskasz białą, puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku . 
W czasie kiedy mikser uciera, podgrzej mleko i odstaw na bok. W mikrofalówce rozpuść czekoladę i odstaw na bok.
Do masy maślano - jajecznej delikatnie wmieszaj mąkę, proszek. Następnie wmieszaj rozpuszczoną białą czekoladę oraz mleko. Łyżką przełóż ciasto do papilotek. Piecz około 20-25 min aż babeczki ładnie wyrosną i delikatnie zarumienią się z wierzchu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Przełóż na kratkę do wystudzenia.Udekoruj według uznania.Wyszło 12 sztuk.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz