sobota, 23 lutego 2013

Wieniec cynamonowy

Życie potrafi zaskakiwać i taki miałam ostatnio czas . Ale już jest dobrze. Kiedy zobaczyła na fb u Liski link do tego cuda nie mogłam się oprzeć i nie upiec. A zapach pieczonego cynamonu w domu bezcenny.

 Dla mnie rewelacja.


Instrukcja zaplatania i inspiracja jest stąd: http://totallyloveit.com/braided-cinnamon-rolls/

2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant 30 g świeżych ja używam tylko  takich
1/4 szklanki ciepłej wody
170 g masła
3/4 płaskiej łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki)
3 łyżki cukru
1 jajko

Nadzienie:

1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki cynamonu
4 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego (plus ok. 1 łyżka do posmarowania wieńca przed pieczeniem)
cukier do posypania


W małym garnuszku połączyć masło i mleko. Zagotować do czasu aż masło się rozpuści. Ostudzić.
Wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodać ostudzone masło z mlekiem, wodę, jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h .

W miseczce wymieszać cukier i cynamon.


Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm.
Posmarować ostudzonym masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a następnie przeciąć wzdłuż na pół, zaczynając je nacinać ok. 8-10 cm od górnej krawędzi. Następnie zwinąć dwie części w spiralę (nacięta część powinna być na wierzchu). Następnie oba końce połączyć i z ciasta uformować wieniec.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować pozostałym masłem, posypać cukrem.
Piec ok. 30 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.

1 komentarz:

  1. Pysznie cynamonowo... Aż mi w pokoju zapachniało tym ciastem;)

    OdpowiedzUsuń