Już dawno mnie intrygował ten sernik no i nadeszła jego pora.Przypomina święta z racji pierniczków.Na pewno powtórka będzie jeszcze w tym roku. Pozdrawiam i życzę miłego słonecznego weekendu.
Przepis polecam  od dorotus76
Składniki na spód:
 190  g ciastek digestive w czekoladzie (powiem szczerze, u mnie w sklepach nie ma tych ciastek więc tym razem kupiłam krakuski  )
60 g masła
60 g masła
Tortownicę  o średnicy 22 - 23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Pokruszyć  ciastka lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić, wymieszać z  herbatnikami. Gotową masą wyłożyć tortownicę. Włożyć do lodówki na czas  przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
 80 dag sera twarogowego
4 jajka
1 łyżka budyniu waniliowego
150 g cukru
2/3 łyżki kaszy manny
75 g miękkiego masła
16 g cukru waniliowego brakło mi cukru i dałam ziarenka z laski wanilii
około 200 - 250 g pierniczków (jakich lubicie: w czekoladzie, w lukrze, z nadzieniem lub bez - zupełna dowolność :)aromat rumowy
4 jajka
1 łyżka budyniu waniliowego
150 g cukru
2/3 łyżki kaszy manny
75 g miękkiego masła
16 g cukru waniliowego brakło mi cukru i dałam ziarenka z laski wanilii
około 200 - 250 g pierniczków (jakich lubicie: w czekoladzie, w lukrze, z nadzieniem lub bez - zupełna dowolność :)aromat rumowy
Dodatkowo:
 kilka kostek czekolady  
Białka  oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym( u mnie ziarenka z laski wanilii) do  białości. Następnie partiami dodawać ser twarogowy, dalej miksując.  Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat rumowy. Zmiksować do  gładkości.
Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej. 
Wyjąć  z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej,  następnie warstwę pierniczków, i resztę masy serowej. 
Piec  około 60 minut w temperaturze 180ºC. Można przykryć od góry folią  aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. Studzić w wyłączonym  piekarniku, by nie opadł.
Wygląda intrygująco. Chętnie wypróbuję choćby dla samych efektów wizualnych :)
OdpowiedzUsuńpięknie Ci wyszedł
OdpowiedzUsuńJa chcę taki sernik na święta!!! Koniecznie muszę zrobić :D
OdpowiedzUsuńIntegrował ?
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Nie wpadłam na to nigdy, a ciasto świetnie prezentowałoby się na świątecznym stole ;)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie w przekroju! Ktoś się może zdziwić, że pierniki, a dopiero mamy jesień, ale ja się przyznaję, że już powoli myślę o świętach, więc przepis z tygodnia na tydzień będzie coraz bardziej adekwatny do pory :)
OdpowiedzUsuń