środa, 9 listopada 2011

Babka waniliowa z budyniami

Zachciało mi się babki .... Podczas pieczenia unosi się w kuchni zapach wanilii... Miękką pyszna babka ....
Przepis z domowego zeszytu

4 jajka
160 g cukru
20 dag masła
160 g mąki pszennej
2 budynie waniliowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka aromatu waniliowego


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, stopniowo dodając żółtka i aromat waniliowy.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i budyniami, dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera lub przy pomocy łopatki.

Formę wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Przyłożyć ciasto, wyrównać piec w temp 180 C przez 40 minut.


2 komentarze:

  1. Czy duże te budynie? Ile gram

    OdpowiedzUsuń
  2. Budynie standardowe czyli po 60 gram każdy :)))

    OdpowiedzUsuń