Ostatnio szaleję z sernikami jakoś nie mogę się oprzeć , mocno czekoladowy... Dla wielbicieli czekolady.... Przepis od KASIAAAA24
Spód:
  120 g ciastek
40 g mielonych orzechów laskowych
1 łyżka kakao
40 g mielonych orzechów laskowych
1 łyżka kakao
  1 łyżka cukru pudru
90 g stopionego masła
90 g stopionego masła
Masa serowa:
  500 g sera z wiaderka
  200 g gorzkiej czekolady (dałam 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
  200 g kwaśnej śmietany 18%
  150 g cukru
  1 łyżka kakao
  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  4 jajka
 Ciasteczka rozdrabniamy na proszek. Dodajemy do nich orzechy, kakao i  cukier. Mieszamy suche składniki i dodajemy stopione masło. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 22 cm i dociskamy.  Tortownicę wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Jajka  ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy ser i śmietanę.  Kiedy masa jest jednolita dodajemy kakao i mąkę ziemniaczaną. Na koniec  dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy.
Masę serową przelewamy na spód z ciastek, a tortownicę wstawiamy do  nagrzanego do 175 stopni piekarnika, w którym znajduje się naczynie  żaroodporne lub blaszka wypełniona wrzątkiem. Naczynie z wodą wstawiamy  na sam spód piekarnika, a na kratce powyżej niego ustawiamy sernik.  Dzięki pieczeniu w ten sposób, sernik będzie kremowy i delikatny. Należy  jednak pamiętać, by w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo  para ucieknie. Sernik pieczemy ok 75 minut. Po wyjęciu odstawiamy go do  całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc do lodówki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz