Ostatnio szaleję z sernikami jakoś nie mogę się oprzeć , mocno czekoladowy... Dla wielbicieli czekolady.... Przepis od KASIAAAA24
Spód:
120 g ciastek
40 g mielonych orzechów laskowych
1 łyżka kakao
40 g mielonych orzechów laskowych
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru pudru
90 g stopionego masła
90 g stopionego masła
Masa serowa:
500 g sera z wiaderka
200 g gorzkiej czekolady (dałam 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
200 g kwaśnej śmietany 18%
150 g cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 jajka
Ciasteczka rozdrabniamy na proszek. Dodajemy do nich orzechy, kakao i cukier. Mieszamy suche składniki i dodajemy stopione masło. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 22 cm i dociskamy. Tortownicę wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy ser i śmietanę. Kiedy masa jest jednolita dodajemy kakao i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy.
Masę serową przelewamy na spód z ciastek, a tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, w którym znajduje się naczynie żaroodporne lub blaszka wypełniona wrzątkiem. Naczynie z wodą wstawiamy na sam spód piekarnika, a na kratce powyżej niego ustawiamy sernik. Dzięki pieczeniu w ten sposób, sernik będzie kremowy i delikatny. Należy jednak pamiętać, by w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo para ucieknie. Sernik pieczemy ok 75 minut. Po wyjęciu odstawiamy go do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc do lodówki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz