Na targach kusi pięknym kolorem. Bardzo mile Cię zaskoczy, u mnie jako faszerowany i zapiekany Przepis z kwestiasmaku. 
2 bakłażany               
1 łyżka oliwy z oliwek
20 dag mielonego mięsa
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 małe surowe jajko
2 - 3 łyżki bułki tartej
po szczypcie mielonego cynamonu i kardamonu
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
20 dag mielonego mięsa
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 małe surowe jajko
2 - 3 łyżki bułki tartej
po szczypcie mielonego cynamonu i kardamonu
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bakłażany umyć                 i przekroić wzdłuż na pół. Ponacinać miąższ w                 kratkę, nie przecinając skórki. Bakłażany oprószyć                 solą i wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Ułożyć w                 naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia przez                 30 minut.
Do miski włożyć mięso, natkę pietruszki, jajko,                 1 łyżkę bułki tartej, cynamon i kardamon. Doprawić                 solą i pieprzem. Wyjąć bakłażany z piekarnika i                 lekko ostudzić. Nie wyłączać piekarnika. Łyżeczką                 wybrać nasiona i wyrzucić. Wybrać miąższ,                 pozostawiając minimalną (około 3 - 5 milimetrową)                 warstwę miąższu. Miąższ posiekać i wymieszać go ze                 składnikami w misce.
 
Nadzieniem wypełnić skórki bakłażanów, posypać                 pozostałą bułką tartą i skropić 1 łyżką oliwy z                 oliwek z pierwszego tłoczenia. Wstawić do                 piekarnika i piec bez przykrycia przez 30 minut,                 następnie włączyć funkcję grilla w piekarniku i                 piec jeszcze przez 10 minut aż wierzch się                 zarumieni. Zaraz podawać skrapiając pozostałą                 oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. 
Dodaję :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz