Muffinki wychodzą naprawdę niepowtarzalne w smaku.Ciasto jest pulchne, mięciutkie a po ugryzieniu muffinka miesza się smak ciasta, budyniu i roztopionej mlecznej czekolady.Przepis z forum cincin od imp_act. Polecam
Najpierw ugotować budyń waniliowy. Chodzi o to, żeby budyń troszkę przestygnął, ale nie musi być całkiem zimny.
Budyń ugotować w proporcjach: 1 budyń (taki na 500 ml mleka) ugotować z około połową mleka (czyli 250-300 ml mleka) - budyń ma być gęsty.
Przepis na Ciasto:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody
szczypta soli
150 g masła lub margaryny
160 g cukru
170 ml mleka
2 jaja
Wykonanie:
Masło roztopić i rozpuścić w nim cukier - ostudzić. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i sól. W małej misce wymieszać jajka z mlekiem. Do suchych składników dodać mleko z jajami i masło z cukrem - połączyć, ale nie mieszać długo. Ciasto ma być grudkowate. Wlewać ciasto na dno foremek, tak na wysokość ok. 1 cm - najlepiej wylewa się z miski z dziubkiem. Następnie nakładać łyżką masę budyniową - podzielić budyń tak do foremek, żeby wykorzystać go do końca. Na każdą porcję ciasta z budyniem nakładać po 1 dużej kostce mlecznej czekolady - jeśli są małe kosteczki, to nakładać po dwie sztuki. Dalej przykrywać muffinki pozostałym ciastem - wylewamy ciasto tak, żeby przykryło wszystko. Ciasto super wyrasta i nic nie ucieknie z foremek.
znam te babeczki i lubię!:-)
OdpowiedzUsuńPyszności!:)
OdpowiedzUsuńPieczone nieraz przeze mnie cieszą się sympatią wszystkich którzy mają okazję spróbować :) Są pyyszne!
OdpowiedzUsuńPyszne były :) smaczniejszych nie jadłam...
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
I więcej poprosimy :P
Iwona 11950
Cześć Uleńko muffinki pyszne prawie mi wyszły , ale coś
OdpowiedzUsuńchyba pomyliłam hehe :)
Jednak znikły wszystkie :)
Dziękuje za przepisik pa
Iwona już 11060 :/
a w jakiej temperaturze je piec i jak dlugo?? bo ja w pieczeniu poczatkowa jestem ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiec około 20 – 25 minut w 190 stopniach C na pewno wyjdą pyszne :)) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń