niedziela, 19 lutego 2012

Dorsz w panierce sezamowej, duszona marchewka frytki i sos czosnkowy...

Propozycja na obiadek. Żeby nie było, że tu same słodkości ,bo ostatnio tak wychodziło.Bardzo dobra rybka w sezamie.Polecam miłej niedzieli.

Dorsz w panierce sezamowej:

2 filety z dorsza (nasza ulubiona rybka)
sezam
1 jajko 
dowolna przyprawa do ryb wg uznania
 olej do smażenia
cytrynka

Filety kroimy maczamy w jajku z przyprawami i obtaczamy w sezamie. Smażymy.

Marchewka duszona

6 sztuk marchewki
mąka
1 łyżeczka wermutu + woda nie za dużo 
bazylia, tymianek, sól i pieprz
odrobina masła

Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę.Smażymy na maśle, po podsmażeniu zalewamy woda z wermutem.Dusimy do miękkości , posypujemy delikatnie mąką, dodajemy na końcu przyprawy.

Sos czosnkowy:
majonez
jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku
musztarda
papryka ostra 
 
Do miseczki wlewamy jogurt,majonez,musztardę przeciskamy przez wyciskarkę czosnek,dodajemy  paprykę ostrą.Wszystko mieszamy.
 
Przygotowujemy frytki. 





3 komentarze:

  1. uwielbiam taką sezamową panierkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kubuś puchatek20 lutego 2012 17:08

    uuuu ale Ula zagłodzisz Jarka takimi malutkimi porcjami... :-(

    OdpowiedzUsuń
  3. do kubuś puchatek to akurat moja porcja :)))pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń