środa, 24 sierpnia 2011

Placek Kolorowy

Przepis pochodzi z książki 183 Nowe Przepisy Siostry Anastazji .Zachwycił mnie swoim smakiem i wyglądem goście się nim zachwycają Polecam

Składniki:
Ciasto różowe
5 jajek
25 dag cukru pudru
15 dag margaryny
15 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kiśle wiśniowe

Ciasto piegowate:
7 jajek
1 1/2 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
1 szklanki suchego maku

Masa:
5 żółtek
18 dag cukru pudru
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
1 mały słoik powideł śliwkowych
1 puszka brzoskwiń

Polewa:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
wiórki kokosowe
 
Ciasto różowe:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem. Na końcu ubić pianę z białek i lekko wymieszać. Upiec placek.
Ciasto piegowate:
Biszkopt:
Rozbić jajka do żółtek dodać ocet i proszek wymieszać.Z białek ubić pianę dodać cukier masę jajeczną a na koniec mąkę.Delikatnie wsypać mak i wymieszać. Upiec placek i przekroić na pół.
Masa:
Z mleka cukru, żółtek, budyniu, mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.
Polewa:
Składniki włożyć do naczynia dokładnie wymieszać i zagotować.

Przełożenie placka:
Ciasto piegowate- masa- brzoskwinie- ciasto różowe- powidła-masa-ciasto piegowate-polewa- wiórki kokosowe.



7 komentarzy:

  1. znam podobne ciacho i pyszne jest a do tego tak ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo okazale i apetycznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dziwię się, że goście popadają w zachwyt :) Cudownie wyglądają te wszystkie warstwy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pysznie wyglada ale po co ten ocet ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Na ile stopni piec te Ciasto i jak dlugo ?
    Prosze o szybka odpowiedz ! Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowo
    Ocet daje bo biszkopt zawsze mi wychodzi z nim, dodaję go od lat. Ciasto różowe piekę na oko niestety w książkach Siostry Anastazji jest właśnie te nie miły akcent że nie ma temperatury ani stopni pieczenia podanych.A Ciasto piegowate to biszkopt. pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda ślicznie, zapisuję przepis, pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń