Bardzo dobre ciasto szybko się robi nie sprawia żadnych kłopotów i bardzo szybko znika ze stołu Przepis podaje za ANYTSUJX.
250 g mąki krupczatki (ok. 1 pełna i 1/3 szklanki) dałam pszenną
125 g miękkiego masła
½ szklanki cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
125 g miękkiego masła
½ szklanki cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 średnie dojrzałe banany
Blaszkę keksową o wymiarach 24 lub 25, 26 cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Mąkę przesiać do osobnego pojemnika z proszkiem i sodą do pieczenia.
Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na lekką papkę (nie musi być bardzo dokładnie).
Masło zmiksować z cukrem „na bielszy puch”, dodawać po jednym jajku, całość dobrze zmiksować. Następnie dodawać partiami mąkę z proszkiem i sodą, nadal miksować do połączenia się ładnie składników.
Na sam koniec dodajemy rozgniecione banany i mieszamy już delikatnie łyżką, by całość się ze sobą ładnie złączyła.
Przekładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku na 190 st. C ok. 50 minut.. Pierwsze 35 minut to piec nagrzany na 190 st., następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy do końca wymaganego czasu. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, warto sprawdzić patyczkiem czy się już upiekło.
Mniam - ciasta z bananami to coś pysznego i pewnego, co po prostu musi się udać. Pysznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuń