wtorek, 23 sierpnia 2011

Szarlotka spod samiuśkich Tatr

Każdy ma swój numer jeden szarlotki, ja ten odkryłam za mojewypieki.blox.pl.I taka pyszna już została, uwielbiam ją z lodami i ten zachwycający cynamon . A widok no cóż sami oceńcie...

Składniki:

0.5 kg mąki krupczatki
1 kostka masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18 %
Nadzienie:
3 kg jabłek ( ja użylam szara reneta )
4 łyżki cynamonu
cukier
bułka tarta


Składniki ciasta zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3 . Z 2/3 wykładam formę i do lodówki obie części na 30 minut.Jabłka kroimy w plasterki dodajemy cynamon i cukier do smaku .Pozostawimy aby smaki się przegryzły. Foremkę wyjmujemy z lodówki i i do piekarnika 160 −180 C podpiekamy przez 10 minut. Podsypujemy bułką tartą, wykładamy jabłka i kruszymy 1/3 ciasta.Pieczemy w 160 −180 C około 1 godziny. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz