niedziela, 28 sierpnia 2011

Chałka z kruszonką

Długo się zastanawiam nad jej upieczeniem. Ale nie rozczarowałam się jest pyszna, mięciutka,i bardzo dobrze się ją zaplata. Odkąd pierwszy raz ja upiekłam zapomniałam jak smakuje ta ze sklepu a nie ma nic pyszniejszego w niedzielnym poranek jak chałka z ulubionym zestawem. Polecam z przepisu Liski.

30 g świeżych drożdży
400 ml ciepłej wody
90 g cukru
1 łyżka soli
850 g + 150 g mąki
3 jajka, lekko roztrzepane
100 g masła roztopionego w garnuszku i ostudzonego
Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżeczka wody

Kruszonka
1 szklanka mąki
1/2 szklanka cukru 
1/2 kostki Palmy
cukier wanilinowy

Drożdże umieścić w misce, zalać ciepłą wodą i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą, dodać 850 g mąki, cukier, sól. Cały czas mieszając dodawać następnie jajka i masło. Dobrze wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 150 g mąki - czasem należy jej dać mniej, innym razem więcej. Wszystko zależy od tego, jakiej konsystencji jest ciasto - powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące. Nie może też być zbite.

Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć je na blat i wyrabiać kolejne 5-10 minut. Uformować kulę, lekko spryskać ją olejem i włożyć do miski na 2 godziny. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować wbijając w nie pięść.
Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym . Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno pogrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części.

Każdą część podzielić na 3 lub więcej części ja niestety umiem warkocza pleść na 3  części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.

Chałki przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Kiedy wyrosną, posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić chałki i piec ok. 30-40 minut, w miarę potrzeby przykrywając podczas pieczenia folią aluminiową.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz