Przepis od koleżanki, a dlaczego orzechowe zostały mi serki orzechowe po wizycie w marko i postanowiłam je ulokować w cieście na niedziele ....Mój mężuś nie przepada za serkiem mascarpone niestety ja uwielbiam ...
Biszkopt:
7 jajek
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
Poncz:
5 łyżek kawy cappuccino śmietankowe
5 łyżek kawy rozpuszczalnej
5 łyżek cukru
3/4 kieliszka wódki
12 łyżek wrzącej wody
Krem:
0,5 l śmietany 30 %
2 serki waniliowe(dałam 3 opakowania orzechowe) Danio
1/2 szklanki cukru pudru
3 śmietan fixy
1 duży Grzesiek w czekoladzie
Biszkopt:
Rozbić jajka. Do żółtek dodać proszek i ocet. Ubić pianę z białek,dodać szklankę cukru i ubijać.Dodać masę z żółtkami a na końcu mąkę.30 − 40 minut 160 − 180 C
Upiec i ostudzić. Przekroić na 2 blaty.
Upiec i ostudzić. Przekroić na 2 blaty.
Poncz: Wszystkie składniki wymieszać do jednolitej masy.
Krem : Śmietanę ubić na sztywno dodać fixy, cukier puder a następnie serki .
Każdy krążek biszkoptu nasączamy ponczem, następnie warstwa kremu. Na wierzch pozostawić troszkę kremu zetrzeć na tarce Grześki.Ciasto do lodówki
Każdy krążek biszkoptu nasączamy ponczem, następnie warstwa kremu. Na wierzch pozostawić troszkę kremu zetrzeć na tarce Grześki.Ciasto do lodówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz