poniedziałek, 15 października 2012

Skrzydełka z kurczaka na kaszy

 Mąż zażyczył sobie pewnego dnia na obiad kaszy więc zaczęłam szukać po internecie i tak trafiłam na lepszysmak. Kasza była bardzo dobra jej smak zależy dużo od użytych przypraw. Proste smaczne danie na szybki obiad.

Składniki:
8 skrzydełek z kurczaka ( w przepisie autorki są to pałki z kurczaka)
1 łyżka ulubionych ziół
1 łyżeczka papryki w proszku (dla smaku i koloru)
2-4 ząbki czosnku
sól i pieprz
oliwa z oliwek

1-2 szklanki kaszy jęczmiennej 
 1-2 szklanki pokrojonych grubo warzyw (papryka, marchew,cebula)
2-4 szklanki wywaru (lub przegotowanej wody przyprawionej do smaku ziołami/curry, solą i pieprzem)

Wykonanie:

Udka z kurczaka oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni.

Duże płaskie naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno wsypać surową kaszę wymieszaną z pokrojonymi warzywami i równomiernie rozprowadzić. Zalać wywarem (lub przyprawioną wodą) tak aby płyn sięgał 1/2 do 3/4 cm ponad powierzchnię kaszy (warzywa mogą wystawać).


Na wierzchu ułożyć przyprawione udka z kurczaka. Mięso polać 3-4 łyżkami oliwy wymieszanej z przeciśniętym czosnkiem. Wstawić do piekarnika i piec 60-75 minut.
Uwaga:) W czasie pieczenia należy sprawdzać, czy nie trzeba dolać wywaru. Kasza nie powinna wystawać ponad powierzchnię sosu. W razie konieczność dolać odrobinę gorącego wywaru/wody.

1 komentarz:

  1. Bomba! Szybko się robi i świetnie smakuje:) A najlepsze jest na rosolku z dnia poprzedniego. Polecam!

    OdpowiedzUsuń