Mąż zażyczył sobie pewnego dnia na obiad kaszy więc zaczęłam szukać po internecie i tak trafiłam na lepszysmak. Kasza była bardzo dobra jej smak zależy dużo od użytych przypraw. Proste smaczne danie na szybki obiad.
Składniki:
8 skrzydełek z kurczaka ( w przepisie autorki są to pałki z kurczaka)
1 łyżka ulubionych ziół
1 łyżeczka papryki w proszku (dla smaku i koloru)
2-4 ząbki czosnku
sól i pieprz
oliwa z oliwek
1-2 szklanki kaszy jęczmiennej
1-2 szklanki pokrojonych grubo warzyw (papryka, marchew,cebula)
2-4 szklanki wywaru (lub przegotowanej wody przyprawionej do smaku ziołami/curry, solą i pieprzem)
Wykonanie:
Udka z kurczaka oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni.
Duże płaskie naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno wsypać
surową kaszę wymieszaną z pokrojonymi warzywami i równomiernie
rozprowadzić. Zalać wywarem (lub przyprawioną wodą) tak aby płyn sięgał
1/2 do 3/4 cm ponad powierzchnię kaszy (warzywa mogą wystawać).
Na wierzchu ułożyć przyprawione udka z kurczaka. Mięso polać 3-4
łyżkami oliwy wymieszanej z przeciśniętym czosnkiem. Wstawić do
piekarnika i piec 60-75 minut.
Uwaga:) W czasie pieczenia należy sprawdzać, czy nie trzeba dolać
wywaru. Kasza nie powinna wystawać ponad powierzchnię sosu. W razie
konieczność dolać odrobinę gorącego wywaru/wody.
Bomba! Szybko się robi i świetnie smakuje:) A najlepsze jest na rosolku z dnia poprzedniego. Polecam!
OdpowiedzUsuń