niedziela, 14 października 2012

Sernik cynamonowy z jabłkiem

Odkąd zobaczyłam go nie mógł na siebie za długo czekać. I wyglądał obłędnie i jabłuszka i cynamon to pyszne połączenie , a że w moim dorobku nie było jeszcze sernika cynamonowego  .Przepis od  Komarka. Na ten jesienny czas najlepszy w sam raz na jakiś ponury dzień . Pyszny w smaku i wygląda cudownie. Gorąco polecam.


spód -
120 g herbatników kakaowych,
4 łyżki stopionego masła,
szczypta cynamonu

masa serowa - 

500 g twarogu mielonego,
250 g kremowego serka śmietankowego,
1/2 szklanki drobnego cukru brązowego,
1/3 szklanki cukru białego,
3 jajka,
3/4 szklanki kwaśnej śmietany,
1/3 szklanki śmietanki kremowej,
2 łyżeczki cynamonu

jabłka -

3 jabłka (najlepiej jesienne, kwaskowate, np. szara reneta),
sok z połowy cytryny,
4 łyżki masła,
4 łyżki cukru brązowego,
1 łyżeczka cynamonu

Herbatniki zmielić lub drobno rozkruszyć, wymieszać z cynamonem i stopionym masłem. Masą wyłożyć spód i boki tortownicy ( średnica ok. 21 cm), wysmarowanej masłem. Schłodzić w lodówce.


Twaróg miksować kilka minut z śmietankowym serkiem, aż masa będzie jednolita i kremowa. Następnie dodać cukier brązowy i biały, wymieszany z cynamonem. Ciągle miksując, dodawać po jednym jajku. Na końcu wmieszać śmietanę kwaśną i kremową.

 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiec schłodzony spód ciasteczkowy (ok. 10 minut). Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, wyjąć tortownicę ze spodem, po czym owinąć ją szczelnie folią aluminiową. Masę serową wylać na spód i tortownicę z sernikiem umieścić na głębokiej blasze. Blachę napełnić gotującą się wodą do połowy wysokości tortownicy z sernikiem. Piec w kąpieli wodnej 55 minut.

Upieczony sernik ostudzić w tortownicy i dobrze schłodzić.







Obrane jabłka pokroić w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennym i każdą ćwiartkę pokroić na kolejne 3-4 plasterki. Każdy plasterek skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.

Na rozgrzanej patelni stopić masło, rozłożyć plasterki jabłek i oprószyć je cukrem brązowym i cynamonem (najlepiej robić to partiami, aby wszystkie plasterki były usmażone równomiernie). Dusić na małym ogniu z obu stron, aż jabłka będą miękkie, ale zachowają swój kształt.
Usmażone plasterki jabłka rozłożyć na serniku. Polać powstałym na patelni i pozostałym sosem.



3 komentarze:

  1. mniam,połączenie sera z cynamonem i upieczonym jabłkiem-to musi być poezja

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie, naprawdę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszniaste połączenie smaków. Mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń