Odkąd zobaczyłam go nie mógł na siebie za długo czekać. I wyglądał obłędnie i jabłuszka i cynamon to pyszne połączenie , a że w moim dorobku nie było jeszcze sernika cynamonowego  .Przepis od  Komarka. Na ten jesienny czas najlepszy w sam raz na jakiś ponury dzień . Pyszny w smaku i wygląda cudownie. Gorąco polecam. 
spód -
120 g herbatników kakaowych,
4 łyżki stopionego masła,
szczypta cynamonu
masa serowa - 
500 g twarogu mielonego,
250 g kremowego serka śmietankowego,
1/2 szklanki drobnego cukru brązowego,
1/3 szklanki cukru białego,
3 jajka,
3/4 szklanki kwaśnej śmietany,
1/3 szklanki śmietanki kremowej,
2 łyżeczki cynamonu
jabłka -
3 jabłka (najlepiej jesienne, kwaskowate, np. szara reneta),
sok z połowy cytryny, 
4 łyżki masła,
4 łyżki cukru brązowego,
1 łyżeczka cynamonu
Herbatniki zmielić lub drobno rozkruszyć, wymieszać z cynamonem i 
stopionym masłem. Masą wyłożyć spód i boki tortownicy ( średnica ok. 21 
cm), wysmarowanej masłem. Schłodzić w lodówce.
Twaróg miksować kilka minut z śmietankowym serkiem, aż masa będzie 
jednolita i kremowa. Następnie dodać cukier brązowy i biały, wymieszany z
 cynamonem. Ciągle miksując, dodawać po jednym jajku. Na końcu wmieszać 
śmietanę kwaśną i kremową.
 
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiec schłodzony spód ciasteczkowy 
(ok. 10 minut). Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, wyjąć tortownicę 
ze spodem, po czym owinąć ją szczelnie folią aluminiową. Masę serową 
wylać na spód i tortownicę z sernikiem umieścić na głębokiej blasze. 
Blachę napełnić gotującą się wodą do połowy wysokości tortownicy z 
sernikiem. Piec w kąpieli wodnej 55 minut.
Upieczony sernik ostudzić w tortownicy i dobrze schłodzić.
Obrane jabłka pokroić w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennym i każdą 
ćwiartkę pokroić na kolejne 3-4 plasterki. Każdy plasterek skropić 
sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
Na rozgrzanej patelni stopić masło, rozłożyć plasterki jabłek i oprószyć
 je cukrem brązowym i cynamonem (najlepiej robić to partiami, aby 
wszystkie plasterki były usmażone równomiernie). Dusić na małym ogniu z 
obu stron, aż jabłka będą miękkie, ale zachowają swój kształt.
Usmażone plasterki jabłka rozłożyć na serniku. Polać powstałym na patelni i pozostałym sosem.
mniam,połączenie sera z cynamonem i upieczonym jabłkiem-to musi być poezja
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie, naprawdę:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszniaste połączenie smaków. Mniam! :-)
OdpowiedzUsuń