sobota, 3 grudnia 2011

Bułeczki hamburgerowe

Kto nie lubi fast foodów , każdy czasem się na nie skusi. Te sprzedawane w budkach pozostawiają wiele do życzenia.Więc najlepsze są domowej roboty, wiemy przynajmniej co jemy. A bułeczki od Liska są mięciutkie, pachnące,maślane o białym miąższ. A na jutro pyszna   chałka z kruszonką  również z przepisu od Liski. Polecam serdecznie zapomniałam jak smakują te ze sklepu odkąd je zaczęłam piec.

Przepis od Marthy Stewart.

Hamburger Buns
Ilość 6 dużych bułeczek

2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szkl cieplej wody
1/3 szkl mleka w proszku dałam mleko w płynie
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant 12,5 gram świeżych
1 jajko

Do posmarowania bułek:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam

Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.
Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść (można mikserem).
Powoli dodawać resztę mąki.
Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Po tym czasie uformować 6 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut.

Po upieczeniu ostudzić.



3 komentarze: