Przygotowania świąteczne pełną parą. Dzisiaj była rybka opiekana , piernik czekoladowy z imbirem i suszona śliwką z przepisu autorskiego Liski i śnieżne kule z Magazynu KUCHNIA.Są kruche maślane i migdałowe. Zostały zamknięte w słoiczku.....
Porcja na ok. 25 ciasteczek
Składniki:
220 g masła w temperaturze pokojowej
50 g cukru pudru
1 żółtko
350 g mąki pszennej
120 g mielonych migdałów
0,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać żółtko, mąkę oraz migdały cały czas mieszając.Masę zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce od 20 do 30 minut. Formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować 2 cm odstępu między kulkami. Piec ciastka w temperaturze 190 stopni nie dłużej niż 20 minut, aż się lekko zarumienią. Ostudzić ciastka na blasze i na końcu obficie posypać cukrem pudrem.
Można przełożyć do słoika, posypując każdą warstwę obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
220 g masła w temperaturze pokojowej
50 g cukru pudru
1 żółtko
350 g mąki pszennej
120 g mielonych migdałów
0,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać żółtko, mąkę oraz migdały cały czas mieszając.Masę zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce od 20 do 30 minut. Formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować 2 cm odstępu między kulkami. Piec ciastka w temperaturze 190 stopni nie dłużej niż 20 minut, aż się lekko zarumienią. Ostudzić ciastka na blasze i na końcu obficie posypać cukrem pudrem.
Można przełożyć do słoika, posypując każdą warstwę obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
U mnie też już zaczynają się przygotowania :) A śnieżne kule nie dosyć, ze brzmią apetycznie, to do tego wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam:
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com