czwartek, 22 grudnia 2011

Śnieżne kule

Przygotowania świąteczne pełną parą. Dzisiaj była rybka opiekana , piernik czekoladowy z imbirem i suszona śliwką z przepisu autorskiego Liski i śnieżne kule z Magazynu KUCHNIA.Są kruche maślane i migdałowe. Zostały zamknięte w słoiczku.....


Porcja na ok. 25 ciasteczek  
Składniki:
220 g masła w temperaturze pokojowej
50 g cukru pudru
1 żółtko
350 g mąki pszennej
120 g mielonych migdałów
0,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego

cukier puder do posypania


Przygotowanie:


Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać żółtko, mąkę oraz migdały cały czas mieszając.Masę zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce od 20 do 30 minut. Formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować 2 cm odstępu między kulkami. Piec ciastka w temperaturze 190 stopni nie dłużej niż 20 minut, aż się lekko zarumienią. Ostudzić ciastka na blasze i na końcu obficie posypać cukrem pudrem.

Można przełożyć do słoika, posypując każdą warstwę obficie cukrem pudrem.
Smacznego! 



1 komentarz:

  1. U mnie też już zaczynają się przygotowania :) A śnieżne kule nie dosyć, ze brzmią apetycznie, to do tego wyglądają obłędnie :)

    Pozdrawiam i zapraszam:
    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń