niedziela, 1 lipca 2012

Idelany sernik

 Zrobiło się lato ciepło i przyjemnie ....Ostatnio czas mi bardzo szybko mijał co piątek biegałam na pewne spotkania i tak leciał mi czas. A wczoraj dzięki uprzejmości sąsiadki KINGI dostała od niej jagody za które DZIĘKUJE .A koleżanka Iwonka zrobiła już kiedyś ten sernik i doczekał się u mnie również . Przepis pochodzi zsernik i tam również znajduje się bardzo jasna instrukcja .

Idealny sernik z białą czekoladą  

Czas: ok. 20 minut + pieczenie ponad 1 godzina 

Ilość porcji: na formę 22 cm, tortownicę

Składniki

baza na sernik: 
1 kg sera
4 jajka 
1-2 łyżki cukru pudru 
 1 łyżeczka cukru z wanilią 
 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
3 tabliczki czekolady białej

spód ciasteczkowy: 

20 g masła 
dałam całe opakowanie ciastek lu digestive

Mus jagodowy:
jagody z cukrem z blenderować

Przygotowanie zaczynam od spodu ciasteczkowego – miękkie masło miksuję w siekaczce/blenderze i dodaję pokruszone maślane ciasteczka.
Czas na masę serową. Ser w temperaturze pokojowej przekładam do miski, miksuję i kolejno dodaję po jednym jajku i za każdym razem bardzo dokładnie miksuję aż do puszystości.
Potem dodaję cukier puder, cukier z wanilią i mąkę ziemniaczaną i miksuję. A na koniec dodaję roztopioną czekoladę i cały czas miksuję.
Jeśli czekolada zdarzyłoby się Wam, że się zetnie (tak się dzieje, jak masa serowa będzie zimna) to nie przejmujcie się sernik i tak wyjdzie.

Formę dokładnie obklejam folią aluminiową a na dno wkładam papier do pieczenia (ułatwi to potem oddzielenie sernika od oblepionej formy).

Nakładam masę serową i równam, ale tak by po środku była leciutka górka a przy rantach troszkę mniej sera. Ja użyłam formy 22 cm.
Formę wstawiam do naczynia z gorącą wodą, woda powinna sięgać do połowy formy. Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę ok. 1 godziny i 20 minut.

Po upieczeniu zostawiam w zamkniętym piekarniku by sernik przestygł, wyjmuję z wody i zostawiam aby całkowicie wystygł, najlepiej zostawić na cała noc, wtedy sernik się ustabilizuje, równo dojdzie do siebie i będzie najlepszy.Polać musem jagodowym. Smacznego.


2 komentarze:

  1. pyszny serniczek, a ja jestem zdeklarowanym sernikozerca, wiec szybciutko odpisuje przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Też skorzystam z przepisu bo sernik wygląda rzeczywiście idealnie, ja od jakiegoś czasu używam twarożku sernikowego z lidla, puszyście kremowy:)

    OdpowiedzUsuń