środa, 18 lipca 2012

Powrót z wakacji i rogale słodkie drożdżowe







Przepis na rogale od Liski 
Rogale są pyszne,miękkie i puszyste.Takie w sam raz na naszą pogodę. 

1 kg mąki
50 g drożdży
100 g cukru
1/2 litra mleka
3 jajka
80 g masła
1 łyżeczka soli
1 jajko do smarowania


 Drożdże wymieszać z 1/2 szkl mleka, 1 szklanką mąki i 1 łyżką cukru. Zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut.
Jajka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać sól, następnie połączyć z rozczynem. Wsypać resztę mąki i wyrobić gładkie ciasto - stopniowo dolewając mleko.
"Ciasto dobrze wyrobione jest gładkie i pierzaste".
Do wyrobionego ciasta dodać roztopione masło. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. (Zajęło mu to ok. 1 h.)
Wyrośnięte ciasto dzielić na porcje i robić z nich rogale.
Odstawić do wyrastania.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem i piec ok. 15 minut (ten czas może ulec wydłużeniu, w zależności od wielkości rogalików).






3 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają!
    Pogoda dopisała?!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo są pyszne , a pogoda różna słonce wiatr i deszcz :))

    OdpowiedzUsuń
  3. zdjęcia piękne :) ja uwielbiam polskie wybrzeże właśnie za to, że nigdy nie jest tak ciepło, żeby leżeć cały dzień :) o wiele bardziej cenię sobie spacery po plaży i właśnie - piękne widoki do zdjęć :) a takie rogaliki robiła moja babcia, tyle, że z różaną konfiturą w środku!

    OdpowiedzUsuń