Ciasteczka ,kto ich nie lubi . Te ze sklepu może są i smaczne ale nie ma nic lepszego jak upieczone przez Siebie. Jeżeli macie dzieci to zaproście je do ozdabiania. Osobiście lepiej mi smakowały w drugim dniu.Ciastka super komponują się z czekoladą, lukrem lub zwykłym cukrem.Przepis od http://ilovebake.pl/.
ILOŚĆ: ok. 2 blaszki ciastek
225 g miękkiego masła
170 g cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
300 g mąki tortowej dałam pszenną
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkę cynamonu
¼ łyżeczki soli
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Masło miksujemy razem z cukrem pudrem i
wanilią, aż masa stanie się gładka i jednolita. Następnie dodajemy po
jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do
pieczenia, cynamonem, solą i dodajemy do powstałej masy z masła. Ciasto
dzielimy na dwie kulki, owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka
godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Jeśli ciasto po schłodzeniu
nadal się lepi można podsypać je mąką.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na
gr. około 1 cm. i wykrawamy foremkami ciasteczka. Układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 10-12 min. w
temp 180 C. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz