niedziela, 9 grudnia 2012

Kruche ciastka maślane z wanilią

Ciasteczka ,kto ich nie lubi . Te ze sklepu może są i smaczne ale nie ma nic lepszego jak upieczone przez Siebie. Jeżeli macie dzieci to zaproście je do ozdabiania. Osobiście lepiej mi smakowały w drugim dniu.Ciastka super komponują się z czekoladą, lukrem lub zwykłym cukrem.Przepis od http://ilovebake.pl/.

SKŁADNIKI NA CIASTKA: 
ILOŚĆ: ok. 2 blaszki ciastek

225 g miękkiego masła
170 g cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
300 g mąki tortowej dałam pszenną
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkę cynamonu
¼ łyżeczki soli




Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Masło miksujemy razem z cukrem pudrem i wanilią, aż masa stanie się gładka i jednolita. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą i dodajemy do powstałej masy z masła. Ciasto dzielimy na dwie kulki, owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Jeśli ciasto po schłodzeniu nadal się lepi można podsypać je mąką.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na gr. około 1 cm. i wykrawamy foremkami ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 10-12 min. w temp 180 C. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz