Kurczak nam smakował ciekawe kulinarnie. Lubię potrawy z winem . 
Propozycja złożona  przez Tadeusza Pióro w „Kuchni” (2/2012, s.85), z tą odmianą kapusty w roli głównej. 
Potrzebujesz:  2 cebule, 2 ząbków czosnku, pół kilograma czerwonej  kapusty, 4 kurze nogi, pół szklanki wytrawnego, czerwonego wina, soli i  pieprzu oraz oliwy do smażenia. 
Na  paru łyżkach oliwy zrumień pokrojone w talarki cebule, dodając  posiekany czosnek. Wrzuć poszatkowaną kapustę, podsmaż na średnim ogniu  bez przykrycia przez 7-8 minut, mieszając parokrotnie. Włóż kurze nóżki  pod kapustę, dolej wino, posól i solidnie popieprz. Przykryj i duś na  średnim ogniu, od czasu do czasu obracając mięso i mieszając kapustę. Po  40 minutach kura powinna być całkiem miękka, a kapusta bardziej  przypominać gęsty sos. Uwaga: jeśli wolisz, by mięso miało chrupiącą  skórkę, kurczaka przed duszeniem obsmaż na oliwie. 

tez juz robilam ta potrawe i smakowala wysmienicie, a dzisiaj przyszedl czas na jej powrot na nasz stol
OdpowiedzUsuń