wtorek, 13 marca 2012

Kurczak w kapuście czerwonej

Kurczak nam smakował ciekawe kulinarnie. Lubię potrawy z winem .
Propozycja złożona  przez Tadeusza Pióro w „Kuchni” (2/2012, s.85), z tą odmianą kapusty w roli głównej. 


Potrzebujesz: 2 cebule, 2 ząbków czosnku, pół kilograma czerwonej kapusty, 4 kurze nogi, pół szklanki wytrawnego, czerwonego wina, soli i pieprzu oraz oliwy do smażenia.

Na paru łyżkach oliwy zrumień pokrojone w talarki cebule, dodając posiekany czosnek. Wrzuć poszatkowaną kapustę, podsmaż na średnim ogniu bez przykrycia przez 7-8 minut, mieszając parokrotnie. Włóż kurze nóżki pod kapustę, dolej wino, posól i solidnie popieprz. Przykryj i duś na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając mięso i mieszając kapustę. Po 40 minutach kura powinna być całkiem miękka, a kapusta bardziej przypominać gęsty sos. Uwaga: jeśli wolisz, by mięso miało chrupiącą skórkę, kurczaka przed duszeniem obsmaż na oliwie. 

Dodaje do akcji:

1 komentarz:

  1. tez juz robilam ta potrawe i smakowala wysmienicie, a dzisiaj przyszedl czas na jej powrot na nasz stol

    OdpowiedzUsuń