Aromatyczny sernik który za mną chodził od kiedy go zobaczyłam. Jest smaczny , ostatnio często go spotykałam na blogach Polecam....
Przepis od Zaytoon z moimi małymi zmianami.
Składniki spodu:
250 g pełnoziarnistych ciastek
100 g masła
Ciastka pokrusz w robocie kuchennym lub przy pomocy wałka. Masło rozpuść i gorącym zalej okruszki. Wymieszaj całość. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Składniki masy serowej:
250 g pełnoziarnistych ciastek
100 g masła
Ciastka pokrusz w robocie kuchennym lub przy pomocy wałka. Masło rozpuść i gorącym zalej okruszki. Wymieszaj całość. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Składniki masy serowej:
600 g twarogu sernikowego
100 g miękkiego masła (jeśli używacie tłustego, 3-krotnie zmielonego twarogu dobrej jakości, niekoniecznie)
4 łyżki kwaśnej śmietany
5 jajek
100 g miękkiego masła (jeśli używacie tłustego, 3-krotnie zmielonego twarogu dobrej jakości, niekoniecznie)
4 łyżki kwaśnej śmietany
5 jajek
1 szkl. cukru pudru
wyciśnięty sok i skórka otarta z 4 pomarańczy
ziarenka z 2 lasek wanilii
wyciśnięty sok i skórka otarta z 4 pomarańczy
ziarenka z 2 lasek wanilii
1 budyń waniliowy
Twaróg i śmietanę połączyć dodać budyń.
Żółtka zmiksuj z cukrem i wanilią, by osiągnąć jasną, puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę.
Jajka połącz delikatnie z twarogiem, na końcu dodając sok i skórkę z pomarańczy.
Dosyć płynną masę serową przelej do szczelnej tortownicy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 1,5-2 godziny, aż sernik stężeje po bokach (nie martw się tym, że w środku pozostanie wciąż dosyć niestały) . Jeżeli wierzch będzie rumienił się nadmiernie, przykryj go kawałkiem folii aluminiowej. Po wyłączeniu piekarnika zostaw ciasto w jego wnętrzu, uchylając drzwiczki, by przestygło.
Sernik wyjmij odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie włóż na całą noc do lodówki, by mógł osiągnąć odpowiednią konsystencję. To etap konieczny. Po schłodzeniu wierzch dałam pomarańcze i zalałam galaretką pomarańczową.
Śliczny :)
OdpowiedzUsuń